"Politiker" och/eller "supporter".

Under gårdagskvällens möte fastslog vi bland annat en organisationsform vi vill arbeta efter.

I Västjämtlands Väl ska man kunna engagera sig i flera olika nivåer:
1. som "politiker" med ett eller flera intresseområden motsvarande kommunens verksamhetsområden.
2. som "supporter" om man inte vill agera som politiker, men gärna engagera sig och bistå med kunskap och/eller åsikter för att bredda och fördjupa vår kunskap i de olika verksamhetsområden, för att få så bra bild av verkligheten som möjligt inför beslut.

Vi tror att dessa två sätt att engagera sig i kommunala frågor kommer möta upp och ta vara på det stora engagemang som många medborgare har i Åre kommun, men där långt ifrån alla kan eller vill stå som politiker. Tillika kommer de som står som politiker att få en bra uppbackning av kompetens inför beslut och utvärderingar av dessa.

Partilistan växer nu fram mer och mer dag för dag, tillika supportlistan. Det blir som 2 parallella listor där man kommer arbeta tillsammans i grupper rörande de olika kommunala verksamhetområdena. De som står på partilistan får bli ansvariga för samordningen av kunskapsbärarna både inom partilistan och supportlistan. Det kommer alltså leda till att ett antal arbetsgrupper motsvarande kommunens verksamhetsområden kommer utvecklas och jobba med att sätta sig in i och möta upp personal och medborgares funderingar och förslag kring hur man får fram bästa möjliga beslut.
Det här skapar också möjlighet för dem som tillfälligt vill engagera sig i en fråga, men inte är intresserad av att man måste "köpa" hela partiarbetet i och med det. Man kan alltså istället då gå in i supportgruppen och under en period bistå med åsikter och kunskap som sedan partiet tar till vara på och tar med in i det övergripande arbetet.

Vi tror att det är viktigt att man inledningsvis vågar har stor åsiktsbredd i en fråga, för att sen tillsammans resonera sig fram bit för bit kring hur man ändå löser det bäst för kommunens väl.

Arbetssättet kommer kräva bra demokratisk organisation och öppenhet. Men vi tolkar det som att det är precis det som efterfrågas just nu av väljarna i Åre kommun. Och målet är att kunna integrera det arbetssättet även i det övriga politiska livet och operativa arbetet, där så behövs, i Åre kommun.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0